Zostałem wywołany do tablicy
1. Zwiększenie strony przychodów budżetowych - przede wszystkim chodzi o zmianę mentalności co do inwestycji. Czy warto wydać 50 tys. aby uzyskać zwrot 100 tys? Niestety tutaj będzie trzeba wykonać pracę od podstaw, choć kandydaci PO (zarządzający

) zapewne już wiedzą o co mi chodzi.
2. Kontrakt socjalny - w mojej opini to rozwiązanie podnosi efektywność pomocy społecznej i korzystają na tym obie strony. Kolejnym pomysłem w tym zakresie jest tworzenie spółdzielni socjalnych, zmniejsza to wykluczenie osób, które nie radzą sobie na normalnym rynku pracy i są długotrwale bezrobotne.
3. Rozszerzenie współpracy z organizacjami pozarządowymi - jest wiele obszarów zadań publicznych, które z powodzeniem mogą realizować NGO. To jest najprostsza metoda realizacji haseł ze strategii naszego miasta do budowania społeczeństwa obywatelskiego, właśnie poprzez zwiększenie zaangażowania trzeciego sektora.
4. Rozpoczęcie (i jak najszybsze rozwiązanie problemu

) procesu uporania się z drobnostkami, które w opinii sądów są mało szkodliwe społecznie, jednak większość ludzi najzwyczajniej w świecie irytują. Nielegalne reklamy, nie sprzątanie po zwierzakach, wyrzucanie śmieci domowych do śmietników miejskich. Aby zmienić mentalność ludzi trzeba rozpocząć proces jej zmiany, a nie wypominać jacy to są nieporządni i ciągle brudzą, to nie prowadzi do rozwiązania problemu.
5. Zmiana podejścia miasta do sprawy PR i obecności w internecie. Na tym polu jest wiele do zrobienia. Choć nie jestem rodowitym Piastowianinem to lokalny patriotyzm nie pozwala mi stać spokojnie gdy ciągle dostajemy połajanki a o dobrych sprawach nikt nic nie wie.
6. Zmniejszenie wykluczenia seniorów z życia poprzez organizację np szkoleń komputerowych, zajęć społecznych, gimnastyki rehabilitacyjnej
7. Infrastruktura - banałem jest mówienie o ulicach i podstawowych mediach bo to dla mnie sprawa oczywista, jednak chciałbym przekonać Radę i przyszłego Burmistrza, że na etapie projektu i wykonania warto pamiętać o rowerzystach. Ponieważ bieganie staje się coraz popularniejsze, chciałbym aby powstała w naszym mieście ścieżka zdrowia dla tych, którzy dbają o swoją kondycję

8. Miejsca relaksu dla rodzin - wiem, że to będzie trudne (obecnie brak miejsca na lokalizację) jednak uważam że nie jest to niemożliwe i trzeba szukać rozwiązań choćby w układzie partnerstwa publiczno prywatnego
9. Bezpieczeństwo - choć statystyki przestępstw nie przerażają to jednak są drobne sprawy, które sprawiają że obiegowe opinie o niektórych miejscach naszego miasta nie pozwalają na spokojne przespacerowanie się po zmroku. Dołożenie kamer monitoringu to jeden z kroków, jednak kolejnym jest zwiększenie efektywności działania systemu poprzez natychmiastowe reagowanie na zauważone chociażby akty wandalizmu
10. Przedsiębiorczość - tak naprawdę nasze miasto nie ma żadnego programu wsparcia biznesu lokalnego a moim zdaniem ograniczenie terenów inwestycyjnych i brak możliwości pozyskiwania nowych inwestorów powinien być rozwiązany i ukierunkowany właśnie na wsparcie już działających przedsiębiorców i nakłanianie nowych do rozpoczynania działalności choćby usługowej właśnie tutaj a nie w Pruszkowie.
11. Jako członek stowarzyszenia, które w statucie ma za główny cel krzewienie oświaty, chciałbym doprowadzić do rozwiązania problemów, które dziś trapią nasze placówki oświatowe i tutaj w mojej opinii na to są spore pieniądze właśnie w programach POKL.
12. Jakość stanowionego prawa miejscowego - aby nie trzeba było poprawiać uchwał po ich głosowaniu
Wiem, że wymienione przeze mnie punkty nie wyczerpują, wszystkich problemów naszego miasta, jednak na tych wymienionych aspektach chciałbym się skoncentrować abym mógł przeprowadzić je efektywnie i nauczyć się jak najwięcej.