Witam, jednak udało mi oraz mojej narzeczonej się trafić na spotkanie z p. Kubickim .. oto moja krótka relacja z tego wydarzenia.
Na spotkaniu było około 20 - 30 osób, część weszła posiedziała i wyszła, część przyszła później. Pan Kubicki, na początku i było to wyraźnie widać był zdenerwowany, jednak z czasem i postępem dyskusji, nabrał większego animuszu i już bez problemu rozmawiał z ludźmi.
Siedziałem sobie z tyłu na ławce, żeby móc obserwować i tłum ludzi jak i to co mówi pan kandydat.
Najczęstszym tematem było:
- ochrona środowiska i tereny zielone,
- spór o ulicę Harcerską i tereny na których stoi Tesco,
- wygląd oraz dewastacja dworca PKP
- brak zajęć dla młodzieży, co skutkuje dewastacją dworca,
- nielegalne reklamy i plakaty na drzewach, słupach itd.
- praca policji oraz działalność unijna
A teraz ogólnie powiem co odpowiedział na to pan Kubicki:
- jest zwolennikiem zwiększenie sadzenia drzew i krzewów, na miejscu tych które zostały wycięte np. pod inwestycje mają zostać sadzone w innym miejscu,
- wyraził zainteresowanie problemem ulicy Harcerskiej i zapowiedział że jeśli otrzyma stanowisko burmistrza, przyjrzy się legalności tej sprawy (pracownik p. Kubickiego zebrał materiały na ksero - tak widziałem)
- stwierdził ze wie w jakim stanie jest dworzec i jest gotowy na rozpoczęcie rozmów z PKP nad ewentualnym planem remontu dworca i założenia monitoringu,
- jeśli chodzi o zajęcia dla młodzieży, to proponuje centrum młodzieżowe, skate park i w rozmowie wyszło także, murki dla graficiarzy ...
- jest przeciwnikiem nalepiania plakatów w miejscach takich jak drzewa, słupy itd. - obiecał że po jego spotkaniu wszystkie platkty z ogłoszeniem zostaną zdjęte .. - osobiście to sprawdzę i napiszę tutaj na forum,
- stwierdził że policja powinna bardziej zaangażować się w życie mieszkańców, a reakcja służb jest bardzo słaba o czym zapewnił że będzie dyskutować z komendantem policji,
- stwierdził krytycznym tonem iż aktualna Rada Miasta i Burmistrz, źle korzystają ze środków unijnych, że pozyskali bardzo małą ilość tychże funduszy i zapewnia ze swojej strony większą skuteczność w działaniach które mają na celu podniesienie współczynnika pozyskania ich z UE,
Ogólnie wyniosłem pozytywne wrażenie z rozmowy z tym Panem. Sprawiał wrażenie uczciwego i ciepłego człowieka. Jakim by był burmistrzem? Nie mam pojęcia, to jedynie może okazać się po wyborach. Mam nadzieję że każdy zagłosuje względnie ze swoim sumieniem.
Ps. Rozmawiałem też na temat zwiększenia aktywności Pana Kubickiego w internecie, na początku lekko sceptycznie do tego podszedł. Jednak tłum poparł moją sugestię, więc p. Kubicki zdeklarował zwiększenie aktywności w internecie, także na naszym forum (trzymam go za słowo). Podobno w przyszłym tygodniu ma ruszyć jego strona internetowa, więc tam zapewne będzie więcej szczegółów z jego życia. Jakbym miał spamiętać jego życiorys, to bym chyba ocipiał. Zresztą tego życiorysu to mógł oszczędzić
Pozdrawiam