PMK, nigdzie nie stwierdzilem, czy stypendium to będzie czynnik decydujący czy nie. Stwierdzam tylko, że jak w Piastowie od kiedy pamietam, z polityką informacyjną jesteśmy daleko do tyłu - vide ogłoszenie o ogłoszeniu. Napisane aby napisać. Tak jak i moje posty, tylko że ja nie jestem gospodarzem miasta.
Dobry dojazd - kwestia istnienia lub nie 717 jest wciąż wątpliwa.
SKM - fajnie, dopóki nie zacznie jeździć do Grodziska, o co Grodzisk starania czyni. Czyni też starania o możliwość zatrzymywania się tam pociągów dalekobieżnych / pospiesznych, jakkolwiek się teraz zwą.
716 dobrze dowozi do PKP Ursus, bo dalej korek jest kwestią mniej lub bardziej odległą (czy przed Factory, czy Globusowa).
Poza tym - aż tak wiele bloków to się już raczej nie zbuduje, z dość prozaicznego powodu, braku przestrzeni.
4 kąty i bliskość Warszawy oferują też Skorosze, Gawra, ale również Pruszków, i np. Grodzisk.
Inaczej - co Piastów jest w stanie zaoferować nowym (i obecnym) mieszkańcom ? Bo moim zdaniem to "rente położenia". Strategia rozwoju ? Po jej opracowaniu wydaje mi się, że mieszkańcom należy się jakieś objaśnienie jak to nasze miasto pięknieje w oczach i jak realizują się albo i nie, zapisy w tejże, i dlaczego słowo kryzys jest tak magiczne, co jednak nie przeszkadza w dużym deficycie budżetowym.