przez obserwator » Pn, 22 lis 2010, 9:32
Wątpliwości. Naruszenie ciszy wyborczej w internecie.
Zaobserwowałem następującą sytuację. Zbliżają się wybory. Następuje agitacja programowa przez partie, stowarzyszenia, kandydatów biorących udział w wyborach. Agitacja trwała do godziny 24,00 - 19.11.2010r., później następuje cisza wyborcza do godz. 22,00 - 21.11.2010r.
Wiadomo, że podczas ciszy wyborczej nie wolno agitować, rozdawać ulotek, zrywać, zamazywać , zaklejać plakatów wyborczych itp. Wszystkie wyborcze elementy reklamowe, przekazane do publicznej wiadomości przed ciszą wyborczą zgodnie z prawem, pozostają na czas tej ciszy wyborczej.
Jednym z miejsc do tej agitacji są publiczne słupy ogłoszeniowe, na których były m. in. plakaty wyborcze.
Moja wątpliwość, to czy całkowite wyłączenie forum na czas ciszy wyborczej jest zgodne z prawem?
Publiczne forum Miasta Piastowa, to jest komputerowy równoważnik tradycyjnego betonowego publicznego słupa ogłoszeniowego np. przy ul. Ks. Skorupki.
Więc pytam się, dlaczego betonowe słupy publiczne zostały na swoim miejscu z treściami wyborczymi, a forum publiczne zostało zamknięte. To tak jakby ktoś, podczas ciszy wyborczej pozrywał plakaty, treści wyborcze z betonowego publicznego słupa ogłoszeniowego lub całkowicie go zabrał.
Według mnie forum powinno być dostępne, gdyż treści wyborcze dotyczące wyborów były pisane przed ciszą wyborczą, więc spełniały wymogi prawne dotyczące kampanii wyborczej.
Inna sprawa gdyby pojawiały się treści agitacji wyborczej podczas ciszy wyborczej. Taki forumowicz miałby kłopoty karne za naruszenie ciszy. Ale to jego ryzyko i odpowiedzialność.
Dla zabezpieczenia forumowiczów przed "emocjonalnym" wpisem (dot. wyborów) na forum można było zablokować tylko logowanie. Natomiast odczytywanie treści forum, tak jak plakaty wyborcze na mieście powinno być dostępne dla obywateli.
Uważam, że tym działaniem (wyłączenie forum) naruszono ciszę wyborczą.
Ostatnio edytowano Pn, 22 lis 2010, 9:37 przez
obserwator, łącznie edytowano 4 razy