przez Marcin » Cz, 25 lis 2010, 1:17
Taka ciekawostka z drugiej tury:
Piastów: Brzeziński Zdzisław (62), Kubicki Marek (56)
Michałowice: Grabka Krzysztof (54), Walendowski Sławomir (47)
Brwinów: Kosiński Arkadiusz (38), Falkowski Krzysztof (38)
To idzie młodość...
"przystąpimy do planowego uzbrajania terenów przeznaczonych pod działalność gospodarczą i wyposażymy w obiekty techniczne w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko (np. rewitalizacja Targowiska Miejskiego, ciągi handlowo-usługowe itp.)"
W ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko to najpierw trzeba powygrywać konkursy. Zresztą nie wiem, czy w tym programie są środki na takie zadania. Hiacynth, sprawdzałaś, czy nas nie nabierają? Jeśli program pisał ten sam ekspert, który doradzał Siekierowi, to mam uzasadnione obawy. Nie można wierzyć bezkrytycznie we wszystko, co jest w programie, bo za chwilę nam metro obiecają. Za gwarancję dobrej pensji przez 4 lata można obiecać to czy tamto.
"planowe uzbrajanie terenów przeznaczonych pod działalność gospodarczą i wyposażanie w obiekty techniczne"
Od biedy wiem, co to uzbrajanie terenu, chociaż nie wyobrażam sobie, jak mogłoby być nieplanowe (ktoś po pijaku zbudowałby drogę w złym miejscu?). Z tym wyposażeniem w obiekty techniczne to i ja mam problem. Może miało brzmieć mądrze? Jak z tymi środkami unijnymi i kolegami z Brukseli?
Porównywanie programów ma o tyle mały sens, że obydwa są ogólnikowe i napisane po to, żeby się nie czepiali. Kolejna dyskusja też byłaby mało ciekawa. Wyjdzie, że pan Brzeziński jest na bieżąco i lepiej zorientowany. Może więc lepiej go nie eksploatować nadmiernie dyskusjami, bo potem będzie 4 lata odpoczywał.