Parafia na Orzeszkowej - zmiany i ich następstwa

Re: Parafia na Orzeszkowej - zmiany i ich następstwa

Postprzez mores » Pn, 30 gru 2013, 23:16

Najważniejsze dla człowieka jest siedzieć cicho, przytakiwać - nie ważne czy dobru czy złu, ale przede wszystkim narzekać, narzekać, narzekać i mieć w d.... historie, tradycje, i innych ludzi. Najważniejsza własna kariera i czubek własnego nosa. Czyż to nie jest wasz świat :?: Dobrze, że ktoś jeszcze czuwa i komuś na tym zależy. (Ostatni komentarz).
mores
Młody

Postprzez sprawiedliwy » So, 4 sty 2014, 19:22

Słyszałem, że po zmianach na lepsze w 2012 r pogrzeb kosztuje 1500,00 zł. Jak tu pochować osobę która ma 1000,00 zł emerytury :?: (zaznaczam na miesiąc a nie na godzinę :!: ) Chyba wodzowie parafii i kościoła w Polsce słowa papieża Franciszka mają głęboko gdzieś :( . Dlaczego milczycie :?:). Czytając różne artykuły i informację na ten temat dochodzę jednak do wniosku, że chyba my sami jesteśmy temu winni. Bo lepiej siedzieć cicho i milczeć zaspakajając w ten sposób własne sumienie. Ciekawe, bo ci sami ludzie za komuny chodzili do kościoła i podnosząc rękę do góry układali palce w kształcie V (zwycięstwa). Zwycięstwa czego, chyba zła nad dobrem - szatana nad Bogiem. I to jest przykre jak sami niszczymy swoją wiarę :cry:
sprawiedliwy
Bardzo młody

Postprzez kasjana » So, 4 sty 2014, 21:29

To jest przerażające i niestety prawdziwe,potwierdziła nie jedna osoba (słyszałam o tym i zaczęłam pytać wśród znajomych ,głównie starszych osób z naszej parafii) :( Nigdy ,przenigdy za ks.Jana nie było cennika. Kiedyś prosiłam jednego z księży aby mi powiedział około ile jest w zwyczaju, ale kategorycznie powiedział, że co łaska a jak ktoś nie ma na prawdę to i za Bóg zapłać też ksiądz odprawi. A teraz co się dzieje? W tej chwili jest drożej niż w parafii Św.Kazimierza, bo tam sobie życzą 900 zł (wiem , że na WPR ksiądz mówił, że nie trzymają się tego sztywno ale pani w kancelarii jest innego zdania). W parafii Chrystusa Króla niby jest cena ale znajomi załatwiali ślub i jak nie mieli, to ksiądz powiedział, że i bez tego udzieli sakramentu. Znam parafie, gdzie jest "co łaska" i lepiej na tym wychodzą a ludzie ich szanują. W ostatnim dniu minionego roku proboszcz Kaliszewski mówił, że było tylko 9 ślubów i że jest to problem w całym Kościele. Nie prawda, tuż za granicami Piastowa jest parafia, gdzie jest wciąż dużo ślubów, i bardzo dużo chrztów ale tu nikt nie ustala stawek a ludzi traktuje się z sercem. Bo ludzie to kościół. A u nas czyżby powrót pana,wójta i plebana :?:
kasjana
Bardzo młody

Postprzez Orzel » So, 4 sty 2014, 22:44

To właśnie jest koniec świata, a tak na marginesie za x. Jana 9 ślubów było średnio w miesiącu i nieprawdą jest, że w innych kościołach jest podobnie, w tych gdzie są stawki - być może tak. Znam kościoły naszego dekanatu gdzie ślubów w roku było 20 albo i więcej. A po za tym x. Kaliszewski 31 grudnia cukrował, cukrował i cukrował (aż cukru w Tesco zbrakło). Człowieka ocenia się zawsze za to co zrobił, a nie co zamierza i o czym marzy, bo w zeszłym roku też marzył i na marzeniach się prawie skończyło :)
Orzel
Piastowianin

Postprzez drops » So, 4 sty 2014, 23:25

To jakieś brednie, chyba że sytuacja zmieniła się od Nowego Roku. Końcem zeszłego roku (2013) zmuszony byłem załatwiać pogrzeb dla mojej teściowej. Faktycznie koszty są znaczne (miejsce na cmentarzu, grabarz, zakład pogrzebowy, wieńce, autobus), ale w parafii usłyszałem, że ofiara jest dobrowolna i nie ma żadnych stałych stawek! Nie wiem ile powinienem dać (pierwszy raz musiałem pochować kogoś bliskiego), ale ksiądz nie podawał mi żadnej kwoty. Złożyłem więc ofiarę w kopercie, wszystko załatwił nie zaglądając do niej, w tym także organistę. Nie wiem skąd Sprawiedliwy i Kasjana mają takie wiadomości, ale niedawno chowano śp. Mamę jednego z redaktorów gazetki, więc może cennik jest tylko dla opozycji?
drops
Bardzo młody

Postprzez PMK » So, 4 sty 2014, 23:48

Tak właśnie tłumaczą się księża. Nie ma żadnych cenników, ale ludzie pytają ich ile dają inni za tego typu "usługi" to oni podają kwoty.
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
PMK
Zasłużony

Postprzez sprawiedliwy » N, 5 sty 2014, 10:35

@drops może ty należysz do "wybranej elity", a dla "wybranej elity" z reguły nie ma stawek bo to głupio i wstyd - a zysk i tak pokryje się z innego pogrzebu. Ja 10 lat temu tylko za mszę św. pogrzebową x.Zenkowi z Matki Boskiej Częstochowskiej musiałem zapłacić 600,00 zł, co więcej ciało chowałem do grobu rodzinnego w miejscowości oddalonej o 100 km i ks. za przeprowadzenie z samochodu do grobu zażyczył sobie również 600,00 zł. Swoje wpisy opieram na własnych doświadczeniach.
sprawiedliwy
Bardzo młody

Postprzez kasjana » N, 5 sty 2014, 21:22

drops nie kontaktowałam się z nikim z redaktorów gazetki (nie wiem po co)ani nie uczestniczyłam w pogrzebie mamy żadnego z redaktorów,gdyż znam ich słabo,tylko tak jak przychodzących do kościoła parafian , oczywiście czytam gazetkę,bo piszą tam prawdę (zbyt wiele lat napatrzyłam się na kontakty p.H z księdzem i widzę co dzieje się nadal).Informacje jakie uzyskałam pochodzą od starszych wiekiem parafian i są z ubiegłego roku .Może nie wszyscy traktowani są tak samo :?: A może rzeczywiście jest elita i szaraczki? A może koperta,którą dałeś była pokaźna?
kasjana
Bardzo młody

Postprzez denis80 » N, 5 sty 2014, 21:46

A ja myślę, że kasjana ma rację. Poprzedni proboszcz miał swoją "elitę", a nowy ma swoją . Takie życie. A teraz najwięcej krzyczy "elita" porzucona, bo straciła swoje przywileje. :wink:
Ostatnio edytowano N, 5 sty 2014, 23:42 przez denis80, łącznie edytowano 1 raz
Trollu - jak nie musisz to nie pisz
denis80
Zasłużony

Postprzez mores » N, 5 sty 2014, 22:44

Analizując @denis80 lata bytności ks. Jana uważam, że ludzie których ty nazywasz jego elitą to byli i myślę, że dalej są osobami oddanymi Bogu, kościołowi i swojej parafii, budując ją razem z x.Janem (ale tobie takie stwierdzenie jest obce) i chyba nie stracili swoich przywilei, bo żadnych takowych nie mieli, a przywileje kojarzą mi się tylko z jednym - z komuną. Czy ta według ciebie elita teraz krzyczy, myślę, że krzyczy dlatego, że parafia została opętana przez szatana.
mores
Młody

Postprzez denis80 » N, 5 sty 2014, 23:09

Analizując wasze wpisy, dochodzę niestety do odmienny wniosków. Mam wrażenie, że to jednak was coś opętało. I nie dyskusję o waszym oddaniu Bogu, tylko o świadectwie jakie dajecie swoimi czynami i wpisami.
denis80
Zasłużony

Postprzez mores » N, 5 sty 2014, 23:20

Obyś ty dawał zawsze świadectwo godne sobie :D
mores
Młody

Postprzez denis80 » N, 5 sty 2014, 23:41

Dziękuje za życzenia. Tobie oczywiście życzę tego samego. :)
denis80
Zasłużony

Postprzez TomaszOsinski » Pn, 6 sty 2014, 10:00

Rozumiem, że wiele osób jest zainteresowane "cennikiem" za pogrzeby, śluby itp. To normalne. Natomiast za wyjątkowo nie na miejscu (to określenie jest eufemizmem) uważam wykorzystywanie faktu pogrzebu mojej Mamy do tej dyskusji. Nikomu nic do tego, jakie poniosłem koszty! Z pewnością nie miało tu nic do rzeczy to, czy jestem w tzw. opozycji, czy nie jestem...Zostałem obsłużony w sposób bardzo kulturalny i profesjonalny, tylko dziękować...
TomaszOsinski

Postprzez kasjana » Pn, 6 sty 2014, 13:08

dokładnie tak i zupełnie nie rozumiem po co drops włączył do dyskusji,która była jak najbardziej ogólna,insynuacje,że moje i innych osób informacje mogą pochodzić od któregoś z redaktorów gazetki :?: Może swoją niechęć do redaktorów mógłby objawiać w inny sposób, a nie raniąc uczucia osób , które nie dawno straciły kogoś bliskiego :!:
kasjana
Bardzo młody

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piastów – nasze miasto, nasz dom