przez Nowy » So, 20 sie 2011, 17:35
Dla mnie reklama, to każdy nośnik informacji, skierowany do potencjalnego klienta (odbiorcy usług).
Ale jeśli chcesz się posługiwać definicją z art. 4 pkt. 23 ustawy o drogach publicznych, a dodatkowo uważasz, że żaden urząd nie wydaje zgody na plakaty i afisze, to strzelasz sobie w stopę.
Bo u nas, przynajmniej oficjalnie, co nie jest zakazane, jest dozwolone.
A ustawa o drogach publicznych nie zabrania wieszania afiszy i plakatów.
Art. 39. ust. 1. Zabrania się dokonywania w pasie drogowym czynności, które mogłyby powodować niszczenie lub uszkodzenie drogi i jej urządzeń albo zmniejszenie jej trwałości oraz zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego. W szczególności zabrania się:
1) lokalizacji obiektów budowlanych, umieszczania urządzeń, przedmiotów i materiałów niezwiązanych z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu drogowego;
2) włóczenia po drogach oraz porzucania na nich przedmiotów lub używania pojazdów niszczących nawierzchnię drogi;
3) poruszania się po drogach pojazdów nienormatywnych;
4) samowolnego ustawiania, zmieniania i uszkadzania znaków drogowych i urządzeń ostrzegawczo-zabezpieczających;
5) umieszczania reklam poza obszarami zabudowanymi, z wyjątkiem parkingów;
6) umieszczania urządzeń zastępujących obowiązujące znaki drogowe;
7) niszczenia rowów, skarp, nasypów i wykopów oraz samowolnego rozkopywania drogi;
8) zaorywania lub zwężania w inny sposób pasa drogowego;
9) odprowadzania wody i ścieków z urządzeń melioracyjnych, gospodarskich lub zakładowych do rowów przydrożnych lub na jezdnię drogi;
10) wypasania zwierząt gospodarskich;
11) rozniecania ognisk w pobliżu drogowych obiektów inżynierskich i przepraw promowych oraz przejeżdżania przez nie z otwartym ogniem;
12) usuwania, niszczenia i uszkadzania zadrzewień przydrożnych.
Zatem wynika z tego, że Twoja akcja nie ma podstaw prawnych.
A w przypadku różnego rodzaju słupów (telefonicznych, elektrycznych) jedynymi uprawnionymi do decydowania, co może na nich wisieć, są ich właściciele.
Jeśli się mylę, to wstaw podstawę prawną do usuwania z pasa drogowego nie-reklam będących ulotkami, plakatami i afiszami oraz do tego, żeby domagać się ich niewieszania na obiektach, które nie są Twoją własnością.
Boo jeśli ktoś mi na drzwiach przyklei plakat, to tylko ja mam prawo go usunąć albo domagać się usunięcia