przez sapiecha1 » Śr, 23 kwi 2014, 20:17
Dla informacji tych, którzy chcieliby mi przypadkiem "przywalić".
Przepraszam wszystkich, bo głosowałem na M. Kubickiego, bo miałem dość tego co działo się w ostatniej kadencji Z. Brzezickiego. Mój błąd, prawie że "pluję sobie w twarz", bo poprzednik ze swoim nic nierobieniem, był lepszy od nowego psuja. Wstyd mi za moją decyzję, dałem się ponieść "fali", oszukać itp.
Równie jak obecnej koalicji PO PIS PDP nie rozumiem (palą za sobą mosty), tak nie rozumiem NP (ślepa nagonka na koalicję, bez naprawdę mocnych argumentów).
Nie wybieram się by rządzić miastem, choć niektórym osobom na PW podałem powód który by mnie do tego "przymusił".
Co do przedszkola. @denis80 ma trochę racji. Dzieci wolą jedzenie w przedszkolu, niż w domu. Nie jest to zasługa "menu" ale bardziej jedzenia w grupie. Menu jest szczerze mówiąc skąpe w porównaniu z tym, jakie miała moja córka w Warszawie, a koszt wyżywienia znacznie większy, ale skoro dzieci są szczęśliwe, ja z żoną również. Dla tych którzy nie mają porównania z innym wyżywieniem, może to być rewelacja i tak mają prawo to przedstawiać, ja, tak jak napisałem, jestem zadowolony.
Ale wracając do wątku w którym piszemy. Uważam, tak jak już wcześniej napisałem, że za chwilę nowa władza będzie mieć duży problem z podstawówkami. Problem będzie narastał i przesuwał się na gimnazja i licea (zarówno Adasia jak i tego nielubianego Nansena). Kto tego nie rozumie, ten jest "głąb". Kto ten zbliżający się problem puszcza mimo uszu mimo że powinien już działać, powinien odpowiadać przed prokuratorem. Takie jest moje zdanie.
Jest nowy okres 2016 - 2020 projektów z dofinansowaniem Unijnym. Nie ma tam zbyt wiele kasy na edukację, za to jest sporo na rewitalizację kulturalną miast. Sam dobry projekt na gimnazjum - liceum pewnie miałby góra 20% dofinansowania, ale w połączeniu z biblioteką, ośrodkiem kultury, kinem, salą konferencyjną dla potrzeb RM i ośrodka kultury ma szansę nawet na 60% dofinansowania. Ten sposób podejścia może być cenny i słuszny z punktu widzenia mieszkańców. Myślałem, czy by do tego nie dorzucić parkingu pod budynkami, ale wówczas pewnie obcieliby dofinansowanie do 40%, a to nam mimo fajnego pomysłu się nie opłaci bo nie wydolimy na pozostałą część.
Adaś, jest szkołą którą budowali nasi dziadowie ze składek społecznych (napewno mój się sporo dołożył). Ten budynek miał być budynkiem Jedynki, czyli podstawówki, nie zaś liceum. Stało się tak jak się stało, jedynkę zamknęli ze względów bezpieczeństwa, po czym ją reaktywowano. Obecnie mamy zamkniętą trójkę i może warto pomyśleć nad jej reaktywowaniem. Gimnazjum przygotowane na większą ilość uczniów (nie wszyscy z podstawówek trafią do gimnazjum w rejonie) to zadanie do wykonania za 6 lat, czyli wówczas gdy trzeba byłoby rozliczyć program z dofinansowaniem Unijnym. Do tego czasu warto podnieść autorytet Adasia tak, by chcieli się w nim uczyć inni, zamiejscowi uczniowie. Z Nansenem może być większy problem, bo ten stracił całkiem autorytet, ale i to jest wykonalne. Jak Starościna będzie chciała go zamknąć, będzie to świadczyć o tym jak jest krótkowzroczna, jak chce nam, mieszkańcom Piastowa zrobić krzywdę. O likwidacji Adasia nie mówię, bo wówczas sam bym zaczął zbierać ekipę by złożyć pozew zbiorowy do prokuratury, ściągałbym wszystkie ekipy telewizyjne od TV Niepokalanów po TVN włącznie i nie dlatego że chcę na stołek, bo nie chcę, ale dlatego że jestem Piastowianinem w 3 pokoleniu, a 4 pokolenie już rośnie i chciałbym by mieszkało w fajnym mieście, by chcieli tu pozostać, a nie wiać do Warszawy.