Kalkulacja kosztów? Ja myślę że to bez sensu. Może i na oko będzie się wydawało że faktycznie oszczędności będą. Ale kto da gwarancje że po pół roku ZTM znów nie narzuci podwyżek? To są monopoliści. Nie musi nikt się zgadzać na ich warunki ale ich autobusy też nie muszą dojeżdżać do Piastowa.
Mi się podoba to jak jest rozwiązany problem komunikacji lokalnej w Grodzisku. Nie mam pojęcia czy przynosi on miastu dochody jakiekolwiek ale przynajmniej Benedykciński nie musi się nikogo prosić o nic. Przyznaję że sytuacja Grodziska jest inna w tej kwestii, bo to obszarowo duża gmina i naprawdę z najdalszych krańców do stacji jest kilka/kilkanaście km. Ale z drugiej strony oni mają chyba 8 linii w Piastowie 2-3 by wystarczyły.
Model zakopiański moim zdaniem nieźle się sprawdza w mieście typowo turystycznym. Tam jak nie zmieścisz się do jednego busika czy się na niego spóźnisz, to czekanie kwadrans na następny nie przynosi żadnych przykrych konsekwencji. Ale jak czekając na busa nie zdążysz na czas do pracy to problem może już być

Poza tym jak sam mówisz w busiku mieści się kilka/kilkanaście osób. Docelowo mają być przeznaczone one do podróżowania na trasie stacja-miejsce zamieszkania ale przecież oczywistym jest że ludzie będą także korzystać do przemieszczania się z jednego końca miasta na drugi. Dodajmy do tego starsze panie i panów którzy będą jeździć na targ. Np w środę zmieszczenie się do takiego busika byłoby trudne. Poza tym rozkład jazdy musi być żeby móc zaplanować o której wyjść z domu itp.