przez dorotawoj » Wt, 9 lis 2010, 22:13
LiniaL12 jest świetnym pomysłem i inwestycją - mam nadzieję, że to nie chwyt reklamowy (przedwyborczy) i autobus okaże się rentowny.
mam wielkie zastrzeżenia do usytuowania przystanku przed rogiem Toruńska/Krakowska. Prowadzi do niego przejście z ul.Krakowskiej- pasy są na jezdni, ale nie ma zejścia z chodnika - między chodnikiem a jezdnią jest trawa i słup pośrodku. Po deszczach totalne błoto., a chodnik tylko po jednej stronie ul.Krakowskiej.
Jadąc od strony Ogińskiego - następny przystanek jest spory kawałek przed skrętem, więc na długiej prostej kierowcy jadą b.szybko ochlapując błotem stojących na przystanku, a ci nie mogą się cofnąć, bo obok jest siatka posesji. Po drugie w najbliższym rejonie tego przystanku są chyba 4 niezabudowane działki a 2 domy dopiero w budowie - każdy, kto chce skorzystać z L12 musi sporo podejść. Prościej byłoby przesunąć przystanek już za zakręt, na ul. Krakowską, obok transformatora, mniej więcej vis a vis przystanku dla autobusu jadącego w drugą stronę. Szeroki chodnik, oddalony dom od ogrodzenia a wokół same domki no i punkt strategiczny - przedszkole na Lelewela. Sporo rodziców mogłoby skorzystać...
Podobnie jest z przystankami na Dworcowej - ten za Sp1 jest bardzo oddalony od tego przy PKP. W rejonie poczty nie ma miejsca na przystanek, ale na odcinku korty-Godebskiego jest przejście dla pieszych koło sklepiku motoryzacyjnego a dalej zatoczka przed kamienicą. Może tutaj?
Proponuję rozpatrzyć te uwagi odpowiedzialnym za to osobom z Urzędu Miasta.
...w górach jest wszystko co kocham....