przez Gość » Śr, 22 gru 2010, 21:08
Uwaga, uwaga:
Będąc lekko poirytowanym jakością, a w zasadzie jej brakiem, odśnieżania miasta, zadałem pytanie jak wygląda to z punktu widzenia miasta.
"Firma zajmująca się konserwacja przystanków została ukarana karami umownymi za niewłaściwe odśnieżanie przystanków i brak reakcji na moje polecenie poprawnego wykonania pracy. W miesiącu listopadzie kara ta wyniosła łącznie 54,77 zł brutto i kwota ta została odliczona od należności wynikającej z umowy."
Przyznam szczerze, iż dla takiej kary, to faktycznie. 10 takich zapłacić i dalej nic nie robić. Wcale się nie dziwię, że odśnieżanie wygląda tak jak wygląda, skoro kara jest po prostu... w zasadzie nie jest. Tak jakby jej nie było.
Kontynuując:
"...miesiąc grudzień się jeszcze nie zakończył, a jak słusznie Pan zauważył, prace nadal nie są wykonywane właściwie."
Czemu trudno się dziwić, czytając powyższe.
Albo ja się mylę, albo ta umowa jest mało korzystna dla miasta (o mieszkańcach nie wspomnę). N/t odśnieżania chodników P. Ciesielski się nie wypowiedział, a szkoda...
Kwota całościowa umowy to w zaokrągleniu 435.000 zł brutto. Miesięcznie, przyjmując że umowa jest zawarta na 5 miesięcy (listopad - marzec), daje to 87.000 zł brutto.
Kary umowne przewidziane Umową to:
"6. Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne w następujących przypadkach i wysokościach:
a) za opóżnienie, nienależyte lub częściowe wykonanie przedmiotu umowy w wysokości 1 % ogólnej wartości przedmiotu umowy brutto, za każdy dzień zwłoki liczonej od dnia niewykonania pracy do dnia jej właściwego wykonania.
b) za zwłokę w usunięciu usterek i wad stwierdzonych w wykonaniu przedmiotu umowy, do usunięcia których Wykonawca jest zobowiązany - w wysokości 1 % ogólnej wartości przedmiotu umowy brutto, za każdy dzień zwłoki liczonej od dnia wyznaczonego do usunięcia wad do dnia ich usunięcia.
c) za odstąpienie od umowy przez Wykonawcę z przyczyn niezależnych od Zamawiającego w wysokości 10 % ogólnej wartości brutto przedmiotu umowy
d) za odstąpienie od umowy przez Zamawiającego z winy Wykonawcy w wysokości 10 % ogólnej wartości brutto przedmiotu umowy."
Jak do tego ma się owe 55 zł kary ? SIWZ przewidywał odśnieżanie ulic, chodników i przystanków jako całość postępowania... Więc tak mało nieprawidłowości wykryto, czy ja źle rozumuję ?....