[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 121: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/prime_links.php on line 122: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4715: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4717: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4718: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4719: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3822)
Piastów • Zobacz wątek - 6-latki w szkołach

6-latki w szkołach

Uwagi, opinie i dyskusje o edukacji w Piastowie.
Regulamin działu
Reklamy w tym dziale nie są dozwolone.

6-latki w szkołach

Postprzez przynadziei » Pn, 6 paź 2008, 9:07

zadałem nast pytanie p burmistrzowi ale ciekaw jestem też Waszej opinii - jako rodziców, jako ludzi którzy znają nasze szkoły

Treść pytania:
jakiś czas temu b Burmistrz odpowiadając na pytanie dotyczące liczby przedszkoli w Piastowie wspomniał cytuję:
Jeżeli rząd utrzyma decyzję o obowiązkowym nauczaniu szkolnym dla dzieci sześcioletnich to w najbliższych trzech latach, sukcesywnie począwszy od 2009r. zniknie problem braku miejsc w piastowskich przedszkolach publicznych.
Efekt ten powstanie w wyniku przejścia rocznika sześciolatków (ok.100 dzieci w Piastowie) do Szkół Podstawowych.
koniec cytatu i w związku z tym moje pytania
1. z tego co wiem to Rząd przygotowuje projekt wg którego gmina będzie od 2010 miała obowiązek zapewnienia każdemu 5 latkowi miejsca w przedszkolu - skąd więc taka pewność że miejsc mamy wystarczająco? dotąd korzysta z tego przywileju jedynie część rodziców którym takie meijsce uda się załatwić
2. przejście 6 latków do szkół rzeczywiście zmniejsza liczbę potrzebnych miejsc w przedszkolach ale czy jesteśmy do tego jako gmina przygotowani? szkoły - przynajmniej SP 2 pracują już na dwie zmiany, skąd więc dodatkowe sale dla maluchów i godziny pracy dla nauczycieli
przypomnę że 6 latki mają mieć zapewnione m.in
- sale przystosowane do pracy z maluchami np miejsca do odpoczynku
- place zabaw przy szkole
- posiłki (ciekaw jestem czy nasz podstawówki zagonią maluchy jednoczesnie ze starszymi)
- opiekę w godzinach 8-17 (!) i znowu mam nadzieję że nie będzie to zwykła świetlica szkolna ze starszymi dziećmi

pytań i niepokoju mam więcej jako rodzic dziecka które właśnie "łapie się" na wspaniałą reformę
przynadziei
Administrator

Re: 6-latki w szkołach

Postprzez Maro » Pn, 6 paź 2008, 16:33

Ja mogę powiedzieć, że posyłając dziecko do zerówki w SP1, czułem się jakbym sprawiał szkole problem.
Lekcje w godzinach 9-13 i 13-17, brak możliwości korzystania ze świetlicy sprawiały, że trzeba się było nieźle nagimnastykować. Zresztą, szkoła jest przeludniona, przez co klasy 1-3 chodzą np. na 11, więc normalnie pracujący rodzic musi posyłać dziecko do świetlicy i przed lekcjami i po lekcjach.
Dlatego mam bardzo mieszane odczucia w związku z tą całą reformą...
Pozdrawiam,
Maro.
Maro
Piastowianin

Postprzez przynadziei » Cz, 9 paź 2008, 9:14

z dzisiejszego eduinfo... to może od razu uspołecznić szkoły? ja chętnie będę płacił ale w takim razie niech mi oddadzą moje podatki bo nie wiem co z nimi robią - sytuacja jak ze słuzby zdrowia

Rodzice mają płacić za reformę edukacji?
MEN wpadło na pomysł, aby rodzice wspomogli finansowo szkoły podstawowe w zaadaptowaniu warunków na przyjęcie sześciolatków. Sprawę opisuje Metro.

Zgodnie z planami resort edukacji ma przeznaczyć 3,5 tys. zł każdej szkole podstawowej na przygotowanie się do przyjęcia sześciolatków. Zdaniem dyrektorów szkół, pomoc ta nie starczy na zakup wyposażenia oraz pomocy dydaktycznych, o remontach już nie wspominając.

W poradniku "Jak zorganizować edukację w szkole podstawowej", który już trafił do 14 tys. podstawówek z całej Polski, MEN sugeruje, aby dyrektorzy poprosili o pomoc finansową rodziców. Można przecież znaleźć wśród rodziców architekta, który doradzi za darmo oraz zaprojektuje najlepszy podział budynku, tak aby ograniczyć spotkania starszych dzieci z młodszymi.

Rodzice są zszokowani pomysłem, ponieważ już teraz są angażowani we współfinansowanie działalnością szkół oraz przedszkoli, od kupowania cegiełek po składki na komitet czy dorzucaniu się do remontów.

MEN nie chce komentować sugestii zawartych w poradniku i upiera się, ze pieniądze z ministerstwa wystarczą na dostosowanie polskich szkół.
przynadziei
Administrator

Postprzez ewekg » Pt, 10 paź 2008, 13:26

A tak własciwie to dlaczego takie oburzenie tym współfinansowaniem. W końcu to dla naszych dzieci, które mają w takiej szkole spędzic 6 lat. I współpraca rodziców ze szkołąi jest jak najbardziej wskazana. Oczywiście są rodzice biedni, są też tacy, którzy uważają, że im się należy szkoła ma wychować im dziecko, ale są też tacy, którzy wspólnie ze szkołą chcą zrobić coś, żeby ich dziecko dobrze się w niej czuło.
W tej, do której chodzi moje dziecko, brak wielu rzeczy, ale dzięki zaangażowaniu rodziców i samych uczniów dzieciaki na wiosnę dostaną plac zabaw.
Za posłaniem 6-latków do szkoły jestem jak najbardziej, te 6-latki, które obserwuję w naszej szkole nie wyglądają na nieszczęśliwe. A może pieniądze jaki rodzice płacą za opiekę nad dzieckiem w przedszkolu przekazać na udoskonalenie szkół? Za taki pieniądze szkoła bardzo szybko przystosowałaby klasy dla dzieciaków...
ewekg
Bardzo młody

Postprzez Maro » Pt, 10 paź 2008, 13:33

Pozdrawiam,
Maro.
Maro
Piastowianin

Postprzez przynadziei » So, 11 paź 2008, 10:38

skąd wątpliwości i oburzenie?
- jestem ojcem 6-latki i wiem że w przedszkolu ma zapewnioną opiekę 8 godzin dziennie, ma małą grupę, dobrą opiekę i lubi tam chodzić - co do jej posłania do szkoły - na razie nie wiem czy cokolwiek z tych rzeczy będzie zapewnione, dlatego o to pytam
- reformatorzy mają być może dobry pomysł ale robią to od d... strony - zamiast zadbać aby więcej dzieci znalazło się w zerówkach i przedszkolach (szczeg na obszarach wiejskich aby wyrównać szansę edukacyjne) zaczynają od klas I nie mając przygotowanych podręczników, programów nauczania ani zaplecza, decyzja o reformie wciąż odkładana czasu coraz mniej, niektóre samorządy już coś robią stąd pytanie do naszych władz
- co do zaplecza - urzędnicy piszą o wspaniałych założeniach, obiecywali na to pieniądze a teraz przerzucają to na samorząd albo na rodziców - pojawiają się w takim razie rozsądne pytnia co otrzymujemy za nasze podatki? po co nam MEN?
- rozumiem że są już w szkole 6 latki - w zerówce ale teraz dojdzie ich dużo więcej i stąd moje pytania czy szkoły są do tgo przygotowane, każdy psycholog potwierdzi że to przejście do "ławek" jest trudne wiec warto aby dokonało się jak najłagodniej
mógłbym dłużej ale nie chcę w tym wątku się kłócić ani tragizować - najważniejsze dla mnie jest to aby o tym dyskutować i zmobilizować do aktywności jak najszybciej osoby które mogą wpłynąć na to iż ta cudowna reforma nie będzie kolejną pomyłką
przynadziei
Administrator

Postprzez ewekg » So, 11 paź 2008, 18:30

A ja nadal nie rozumiem dlaczego uważasz, że w szkole są ludzie,którzy nie będą chcieli zapewnić opieki dzieciom? Mogę mówić tylko na podstawie szkoły nr 4, a tam nauczyciele jak najbardziej starają się, zeby dzieciaki czuły się w niej dobrze. A i rada rodziców działa prężnie dla dobra dzieciaków. Naprawdę, żeby w szkole było dobrze nie można się oburzać na system, ministerstwo itp tylko zrobic coś wspólnie. Taki Owsiak też mógł marudzić, gdzie są pieniądze, które ma dać państwo na szpitale.Zamiast tego wymyślił coś fajnego, co dało efekty.
A co do lubienia szkoły, to moja córka kochała swoje przedszkole, ale po tygodniu w szkole sama mi oznajmiła, ze tu jest lepiej niż w przedszkolu.
Rodzice powinni natomiast walczyc o jak najlepsze przystosowanie szkół do przyjęcia kolejnych dzieci.
A poza tym są przecież jeszcze szkoły prywatne, tam raczej problemu z zapewnieniem godnych warunków dzieciom nie będzie.

Pytania dla wladz zostawiam do odpowiedzi dla władz..
Głowa do gory, szkoła zwłaszcza dla mlodszych dzieciaków nie jest zła;-)
ewekg
Bardzo młody

Postprzez przynadziei » Pn, 13 paź 2008, 8:57

cóż, zgoda że zaangażowanie służy każdej sprawie i raczej nie należę do tych którzy mają wszystko w nosie i czekają na gotowe
ale po prostu mam duzo niepokoju - gmina nie należy do najbogatszych i już szkoły pracują na dwie zmiany, wcisnąć dodatkowo np setkę dzieci bez większych pieniędzy dla szkoły (na sale) i dla nauczycieli nie będzie łatwo
już w tej chwili np odmówiono nam zapisania do świetlicy szkolnej dziecka starszego argumentując to że oboje rodzice muszą mieć pracę (i pieczątki) - jak więc szukać pracy jeżeli trzeba zajmować się dzieckiem? może w SP 4 jest inaczej... w Warszawie wiem że nie ma z tym problemów, u nas w gminie zawsze tłumaczy się to brakiem funduszy... Wiem że są szkoły prawatne - podobnie jak i służba zdrowia ale wtedy ponawiam swoje pytanie? to po co zabierają nam podatki skoro nie potrafią nam zapewnić podstawowej opieki? mogę płacić ale dlaczego dwa razy???
pytam o przygotowania aby odpowiednio wcześniej upewnić się że wszystko co było możliwe zostało zrobione - jeżeli nasi politycy zdecydują o reformie na początku przyszłego roku to będzie trudno ze wszystkim zdążyć..
przynadziei
Administrator

Postprzez przynadziei » Śr, 15 paź 2008, 9:54

http://media.wp.pl/kat,38214,wid,104646 ... omosc.html

no to jeszcze na ten temat... jeżeli dobrze to rozumiem - gmina dostanie dotację proporcjonalną nie tyle do potrzeb co do ilości dzieci które przyjmie... najpierw przyjmijmy a potem dopiero dostosowujmy warunki?
przynadziei
Administrator

Postprzez przynadziei » Cz, 30 paź 2008, 10:15

ciąg dalszy

Szkoły podstawowe nie są przygotowane na przyjęcie sześciolatków - nie mają odpowiedniego wyposażenia przez co trudno będzie realizować naukę przez zabawę. MEN nie stworzyło przepisów prawnych co do wyposażenia sal dla sześciolatków.

Minister edukacji Katarzyna Hall napisała W poradniku o reformie dla dyrektorów podstawówek, że sale w szkołach były podzielone na dwie części: z ławkami i rekreacyjną z dywanem. ?Pożądane jest także dodatkowe wyposażenie w: sprzęt audiowizualny, komputer z dostępem do Internetu, projektor, mapy, gry i zabawki dydaktyczne, tematyczne kąciki zabaw, biblioteczkę?.

Dyrektorzy publicznych szkół najczęściej nie mają pieniędzy na profesjonalne wyposażenie, a rodzice domagają się określenia standardów takiej sali.

ech a może by tak jakieś informacje dla rodziców którzy pragną się czegoś dowiedzieć przed sierpniem????
samorządy otrzymują kasę z MEN na psychologa do przedszkoli i szkół - który ma pomóc w ocenie przygotowania 6 latków do szkół - czy u nas taki psycholog się pojawi?
przynadziei
Administrator

Postprzez PMK » Cz, 30 paź 2008, 11:58

Jest "pożądane" a nie "wymagane" więc to nie obowiązek tylko zalecenie. Wiadomym jest że nieliczne szkoły będzie stać na zakup projektorów, komputerów z internetem i sprzęt audiowizualny". Zresztą powiedzmy sobie szczerze. W Piastowie nie ma przedszkola w którym by były komputery do użytku dzieci a sprzęt audiowizualny to po prostu zwykły telewizor i wieża stereo.

Ja pamiętam , że gdy chodziłem do szkoły nr 3 to była także oddział 0 i jakoś się to sprawdzało. Nikt nie narzekał. Sala nie była jakaś super ale była i dzieci i rodzice były zadowolone.
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
PMK
Zasłużony

Postprzez przynadziei » Cz, 30 paź 2008, 13:17

pozadane w tym znaczeniu ze psychologowie zalecaja aby bylo to spelnione
w przedszkolu dzieci maja prznynajmniej plac zabaw ale i na sale nie mozna narzekac... rozumiem ze ci ktorzy nie maja dzieci w tym wieku i tak maja to w nosie ale wydaje mi sie ze mam prawo pytac o to jak samorzad przygotowuje szkoly do tej reformy
przynadziei
Administrator

Postprzez PMK » Cz, 30 paź 2008, 13:59

Pytać zawsze można, wyrażać obawy też. Ale jak będzie ustawa nakazująca utworzenie oddziałów 0 w szkołach to rodzice nie będą mieli nic do powiedzenia i będą musieli wysyłać pociechy do takich miejsc. A samorządy nic nie będą miały do powiedzenia i będą musiały wszystko przygotować. I tyle.
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
PMK
Zasłużony

Postprzez przynadziei » Cz, 30 paź 2008, 15:45

po pierwsze nie chodzi o oddziały zero tylko o to że te dzieciaki przeskoczą zerówkę i od razu wpycha się je do kolasy 1 czyli przyspiesza edukację - po to żeby wczesniej zaczeły pracować (pomysłodawcy nie ukrywają że czynniki ekonomiczne reformy są najważniejsze)

po drugie - właśnie dlatego że będzie to obowiązek to może warto zaintersować się tym wczęsniej aby nie robić nic na ostatnią chwilę?
na razie czekam od miesiąca na odpowiedź na pytanie do p burmistrza
przynadziei
Administrator

Postprzez przynadziei » Wt, 4 lis 2008, 9:11

uzyskałem odpowiedź na swoje pytanie więc dzielę się nią ze wszystkimi... brzmi aż nadto optymistycznie więc trzymam kciuki aby się to wszystko udało

Odpowiedź - 31-10-2008
Szanowny Panie

Rozumiem Pana niepokój związany z wprowadzeniem reformy oświatowej nakładającej obowiązek powszechnego nauczania dla dzieci sześcioletnich począwszy od roku szkolnego 2009/2010 dlatego też pragnę wyjaśnić:
1. Analiza potrzeb w zakresie liczby miejsc w grupach przedszkolnych dokonywana jest na podstawie danych z ewidencji ludności i jak dotychczas nie stwierdzono znaczących różnic zwłaszcza w przypadkach dzieci pięcio i sześcioletnich. Oczywiście dotyczy to dzieci stale zamieszkujących w Piastowie.
2. W roku szkolnym 2008/2009 zostały przyjęte do piastowskich placówek przedszkolnych wszystkie dzieci pięcioletnie których rodzice złożyli wnioski o przyjęcie w marcu 2008, są incydentalne przypadki nie przyjęcia pięciolatków których rodzice składali wnioski w wakacje lub we wrześniu.
3. Część dzieci piastowskich rodzice umieścili w niepublicznych placówkach poza Piastowem, z różnych przyczyn, nie tylko braku miejsc w naszych przedszkolach i te dzieci nie umykają prowadzonej przez miasto ewidencji.
4. Opieka nad dziećmi sześcioletnimi nie jest nadzwyczajną nowością dla szkół piastowskich, gdyż od wielu lat jest ustawowy obowiązek prowadzenia nauczania w tzw. klasach ?0?. Oczywiście jest zupełnie inna sytuacja dzieci wypełniających ten obowiązek w zakresie pięciogodzinnym, a czym innym zapewnienie opieki dziesięciogodzinnej, jednakże nie jest rzeczą nadzwyczajną dla dyrektorów i nauczycieli obecność dzieci sześcioletnich w szkole.
5. Wszystkie piastowskie szkoły podstawowe przygotowują się do realizacji wprowadzanego sukcesywnie od najbliższego roku szkolnego obowiązku nauczania sześciolatków zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji.
6. W każdej szkole sześciolatki będą miały sale umożliwiające naukę i przebywanie w wielogodzinnym cyklu dziennym. Nie ma problemów z wydzieleniem pomieszczeń do zajęć świetlicowych specjalnie dla dzieci młodszych.
7. Każda szkoła będzie dysponowała placem zabaw dla dzieci a wydawanie posiłków dla dzieci najmłodszych oddzielnie i pod opieką nauczycieli jest prostym zabiegiem organizacyjnym, któremu bez wątpienia podołają nauczyciele.
8. Niestety w klasach młodszych wszystkich piastowskich szkół podstawowych nauczanie będzie dwuzmianowe, jednakże taka sytuacja jest dość typowa nie tylko dla Piastowa.
Szanowny Panie nie jestem entuzjastą permanentnej reformy systemu oświaty, a zorganizowanie powszechnego nauczania dla sześciolatków jest moim kolejnym doświadczeniem organizacyjnym, jednakże proszę być spokojnym o to, że każde dziecko w miarę potrzeb znajdzie swoje miejsce w szkole.
Oczywiście mówimy o sytuacji obecnej, bez znaczącego przyrostu liczby dzieci w wieku przedszkolnym z powodów np. migracyjnych. Również obciążenia finansowe, aczkolwiek znaczące, są możliwe do udźwignięcia w skali budżetu miasta.
Proszę nie uważać , że nie dostrzegam pewnych uciążliwości dla dzieci i rodziców w zbliżającej się sytuacji, np. pełna dwuzmianowość pracy placówek, jednakże sądzę że ta rzeczywistość będzie akceptowalna dla zainteresowanych.

Z poważaniem Z. Brzeziński - burmistrz
przynadziei
Administrator

Następna strona

Powrót do Edukacja